16 april 2006

Omedelbar uppföljning


"Har man kalkon till påsk nu också, älskling? "




Den avslutande delen av En fråga om liv och död lämnade tyvärr en fadd eftersmak i sin förvandling från närgånget drama, där den stora otäcka världen knackade på hos den välmående småborgerliga familjen, till uppskruvad action, där familjefadern kavlar upp skjortärmarna för att spränga en del av den organiserade brottsligheten som polisen inte lyckats med de senaste åren. Löjeväckande stereotypt och fantasilöst blir dessvärre omdömet för denna miniserie som började lovande men som till slut körde vilse någonstans mellan förnuft och känsla.

Problematiken återfinns främst på manusnivå där Håkan Lindhé verkar ha haft svårt att bestämma sig för vad för slags film han vill göra. Slutresultatet har blivit en mycket ojämn berättelse som inte håller i tre timmar. Om du tar de sista 90 minuterna och lägger till en komprimerad version på en 20-30 minuter av den första delen som anslag, så har du en svensk kriminalfilm som det har gått tjugo på dussinet av de senaste åren.
Den taffliga dialogen är som hämtad från vilken film som helst med det ständiga vedträt Ben Affleck, och klichéerna flyger extra tätt i samtalen mellan huvudpersonen David Bendricks och polisen Leander.

Att utan vidare skicka iväg familjen, ordna så en grovt kriminell man blir skadad och hamnar på din arbetsplats på akuten för att pressa honom på information genom hot om avklippt könsorgan, arrangera sin egen död och leta rätt på en gangsterboss som förmodas vara död är inga problem för den här akutläkaren från Göteborg, som med andra ord visar sig vara Sveriges Richard Kimble. Om Lindhé inte inledningsvis hade anlagt en viss realism kunde de väl lika väl ha målat Ragnerstam grön och kallat rollen för David Banner istället.

Mot slutet av filmen har de för många logiska luckorna och det irriterande förutsägbara berättandet rivit upp så stora hål i manus att inte ens Göran Ragnerstam i huvudrollen förmår att ösa på och hålla den här skorven sjöduglig. Men utan honom så hade den här ekan som vill vara en färja aldrig ens lämnat kajen.


1 kommentar:

TåbbeS sa...

Skönt att man av ren princip håller sig ifrån svenska filmer och serier så man slipper se sån här skit.