11 december 2007

Fina skivor 2007 #2

Utan rangordning:

Valgeir Sigurdsson - Ekvilibrium

Gnistrande och sprakande av mannen bakom lilla fina bolaget Bedroom Community. En musikalisk massaved som bildar ett snyggt arrangerat notark med gäster i form av bl.a. Will Oldham (ständigt denna Gammelskinka), Nico Muhly och Warren Ellis.





Vic Chesnutt - North Star Deserter

Ärligt talat så har väl gamle Vic inte känts så intressant de senaste åren och jag har inte ägnat de skivor han ändå har släppt någon egentlig uppmärksamhet. North Star Deserter är överraskande nog släppt av Constellation och då spetsade ju en annan öronen. Den är väl inte helgjuten på något sätt men jag gillar det de sysslar med uppe i Montréal och med hjälp av bl.a. Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra + Tra-La-La Band har det blivit en fin skiva som både tar vara på Vics härliga röst och brakar på lite granna ibland.

Jeff Greinke - Winter Light

Det låter som titeln och konvolutbilden ger en föraning om. En tass som ilar över skaren på den packade snön som täcker havsängen. Vänta! Det kommer ljud där underifrån. Det är små klingande stämmor som har lagt sig i en luftficka för att invänta våren. Jeff Greinke har plockat upp dem i sin korg och varsamt burit in dem till sin stugvärme där han har förvällt dem och skapat en ljuvlig ljudsufflé.



Hans Appelqvist - Sifantin och mörkret

Plockepinn! Men det är jobbigt att det är barn med och spelar ibland. De blir lätt lite tjatiga. Men det går bra ändå. De akustiska instrumenten lättar upp stämningen och det är en varm skiva som klingar vidare efter att man har tryckt på stopp.




Evan Bartholomew - Borderlands

Stråkarna förstärker de elektroniska plongen (inte så mycket pliing) som berättar hur det känns att gå in i den där dimman som sveper in över gränsen och inte veta riktigt var man är. Jag tänker på farbröderna Reich, Riley och Glass som antagligen rör sig ute i den där dimman utan att riktigt synas. Men om man lyssnar kan man höra hur deras minimala lågskor (intellektuella sandaler, månne?) klafsar över våta tuvor. Evan Bartholomew har inte heller gummistövlar men han följer stigen lite mer.


Eric Malmberg - Verklighet & beat

Han kan ju spela på sin orgel så fint! På nya skivan är det mer orkestreringar och bl.a. gästar landets förre orgelnestor Bo Hansson. Stämningsfulla, närmast sakrala, stycken blandas med rejäl upptempo och en frenesi som man inte är bortskämd med när så mycket musik ges en ordentlig omgång av ångstrykjärnet innnan det hängs upp i fönstren för att främst synas och inte så mycket för att höras.



The Field - From Here We Go Sublime

Det dunkar så fint från maskin. En fiskesmack? Nej, en elektrisk trumma som har bäddats in i ett mjukt bomullsbad och som nu studsar mot en ljudvägg där det hänger mattor vävda av synthar och samplingar.





Magnolia Electric Co. - Sojourner

En liten låda med skivor och DVD. Mycket låtar som ojämnar ut sig men stundtals är det riktigt bra. DVD:n har jag inte sett. Även om det inte är en handske som sitter perfekt så är det ju härligt med lådor.
(Fyra solar av Bengt Frithiofsson i Nyhetsmorgon på TV4!! "Det är rustikt och något rostigt men med ett överskott som man kunde lämnat på botten av fatet. En sötma smyger sig in längs med gommen - den överraskar mig - FYRA SOLAR!!!" Dock ska Steffo Törnqvist ha fått sura uppstötningar.)

The Sea and Cake - Everybody

Jag älskar ju Tortoise och följdaktligen ogillar jag inte The Sea and Cake som ju har John McEntire som god man. Kanske inte det bästa alstret så jag förstår om ett och annat skeptiskt ögonbryn höjs. Säga vad man vill men en fantastisk ljudbild kan de få till i Chicago.





Robin Guthrie & Harold Budd - After the Night Falls & Before the Day Breaks

Åh, vad det är härligt framför brasan. Här kan man kura och inte göra någonting. De här gubbarna kan det där med stämning och att låta lite bli mycket. Kväll, natt, gryning - man vandrar med dem på de här små mästerverken.

Inga kommentarer: